Mivel megvan a hivatalos megjelenési dátum, mi is bátrabban kürtöljük körbe, hogy egy jól ismert szerző újabb erős krimijével indítjuk az évet: Arnaldur Indriđasonról van szó, és a Rókalyuk című könyvről.

Sokan ismeritek és szeretitek, de aki még nem találkozott vele, pár mondat a skandináv nagyágyúk egyikéről:

Arnaldur Indriðason Izland fővárosában, a szépséges Reykjavíkban született. A helyi egyetem történelem szakán végzett 1996-ban, majd újságíróként, forgatókönyvíróként dolgozott. 1986 és 2001 között a Morgunblaðið nevű izlandi lap filmkritikusa volt. (Meg sem próbáljuk ezt a nevet kiejteni.)

Első magyar nyelven megjelent regénye a Vérvonal volt, amelyben már Erlendur felügyelő a főszereplő, aki eddig összesen tíz Indriðason-regény központi alakja.

Könyvei eddig huszonhat országban jelentek meg. 2002-ben (a Vérvonallal) és 2003-ban (a Kihantolt bűnökkel) is elnyerte a a skandináv krimiírók szövetségének díját. 2005-ben pedig neki ítélték a brit krimiírók szövetségének Arany Tőr-díját a Kihantolt bűnök című regényéért. Ő volt az első nem angolszász díjazott szerző. Jelenleg Reykjavíkban él feleségével és három gyermekével.

És egy kis moly.hu komment, hogy megmutassuk, mennyire szeretik az olvasók:

„A skandináv krimi egyik legragyogóbb képviselője. Nem túl bonyolult történeteket ír, nem a mesteri kémjátszmák, sokszereplős kavarások, hanem az Erlendur felügyelővel kapcsolatos kerettörténet teszi ezeket a bűnügyi regényeket felejthetetlenné. Erlendur, aki saját rémálmaival, rettenetes emlékeivel és félrecsúszott gyerekeivel bajlódik, és nem ül repülőre, mert fél elhagyni Izlandot, aki legszívesebben a hóban eltűnt gyerekekről olvasgat esténként – a krimiirodalom olyan felejthetetlen karaktere, mint Scherlock Holmes. Azt hiszem, ez az atmoszféra és ez a karakter teszi felejthetetlenné az Arnaldur Indridason-krimiket.”

És akkor lássuk, mit kell tudni a Rókalyukról. Ebben is Erlendur felügyelő a főhős, ami ugye jó hír. Szeretjük az ismerős figurákat, és szerencsére úgy tűnik, a szerző sem tud megválni kedvenc karakterétől.

Az első mondat:

” Már nem fázott – a hideg helyett furcsamód hőség járta át a testét, amelyről eddig azt hitte, teljesen kihűlt.”

A Rókalyuk sztorija pedig röviden:

Erlendur felügyelő visszatér gyermekkora színhelyére, a Keleti Fjordvidékre, és egykori szülőházának romjai között üt tanyát. Feltett szándéka, hogy végére jár a családja életét gyökeresen megváltoztató múltbeli tragédiának: nyolcéves öccse, Beggi eltűnésének. Egy másik régi eltűnési ügy is nagyon foglalkoztatja. 1942-ben egy hóviharban nyoma veszett egy Matthildur nevű fiatalasszonynak. A falusi pletyka hazugságokról, megcsalásról és bosszúról duruzsolt. Amikor Erlendur elkezd a nő eltűnésének végzetes éjszakája felől kérdezősködni, elvesztett testvérével kapcsolatban is új gyanú támad benne.

Vajon sikerül a felügyelőnek megoldania az évtizedekkel ezelőtti eltűnési eseteket? Vagy az erők, amelyek igyekeznek meggátolni a nyomozását, hatalmasabbnak bizonyulnak nála?

És hogy kiknek ajánljuk a könyvet? Azoknak, akik szeretik a krimit. Vagy akik szeretik a skandináv krimit. Esetleg akik bírták Erlendur felügyelőt, vagy rajonganak a jó kis skandi borús hangulatért…és akik szeretik Jo Nesbø vagy Stieg Larsson regényeit. Ja, és persze mindenkinek, aki szereti…

Várható megjelenési dátum: 2017.02.10

Előrendelhető itt

Advertisements