Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai

A Palme-gyilkosság kulcsa

Fordította: Patat Bence

 

Előszó

 

Régen minden egyszerű volt. A Plútó egy bolygó. A tej egészséges. A gázolaj tisztább, mint a benzin. Ha közvetlenül étkezés után úszni megyünk, görcsöt kaphatunk és megfulladhatunk. Olof Palme svéd miniszterelnök gyilkossági ügye soha nem fog megoldódni.

A régi igazságokat azonban egyre gyakrabban megkérdőjelezik, ez történik most is. Az egyik új igazság így hangzik: Olof Palme gyilkossági ügye meg fog oldódni.

Számomra 2008-ban kezdődött az egész, a – legalábbis a svéd krimikből ítélve – lehető legsvédebb módon: egy agyonütött nővel egy smålandi tó partján: ez adta az ötletet, hogy gyilkossági helyszínekről írjak könyvet. Bő egy évvel később kiderült, hogy a haláleset oka is igazán svéd volt. A rendőrség új bizonyítékokat talált, és bebizonyosodott, hogy az „elkövető” egy jávorszarvas. Addigra azonban már letettem az eredeti ötletemről, és jócskán benne jártam abban a kalandban, amelynek nyomán ez a könyv született.

Öt évvel később rábukkantam Stieg Larsson elfeledett irataira, és elmélyültem egy világban, amely teli volt olyan emberekkel és történésekkel, amelyek mintha Stieg regényeiből kerültek volna elő. A szereplők ugyanolyan szélsőségesek voltak, mint Lisbeth Salander és Alexander Zalacsenko. Csak éppen valódiak. Gyilkosok és áldozataik. Más kémek után kémkedő kémek. Meggyilkolt nők és gyermekek. Meghekkelt számítógépek, titkos felvételek, titkos műveletek. És halál. Sok gonosz, hirtelen halál.

Stieg Larsson három könyve több mint 80 millió példányban kelt el, legkiemelkedőbb műve mégsem a krimiírás volt. Felnőtt életének egészét a fokozódó jobboldali szélsőségesség elleni harcnak szentelte. Már a 90-es évek elején óva intett az akkortájt létrejött Svéd Demokraták párt ellen, amely huszonöt évvel később Svédország három nagy pártjának egyike, és amely átrajzolta az ország politikai térképét.

Stieg második legnagyobb projektje a Palme-gyilkossággal kapcsolatos kutatómunka volt. Ez jól látszik az irataiban, amely konkrét elméleteket, valamint a rendőrségnek szóló tippeket tartalmaz.

Tovább dolgoztam Stieg elméletein és ötletein, mélyebbre ástam, és újabb darabokkal egészítettem ki a kirakóst. Az ekképpen kialakuló kép nemcsak magyarázatot ad a gyilkosság körüli számos különös körülményre, hanem annak indítékait is feltárja. Úgy vélem, pontos képet alkottam arról, mi történt a gyilkosság előtt, a gyilkosság estéjén, 1986. február 28-án, és kik voltak jelen a bűntett helyszínén. Leírok egy lehetséges megoldást, és a bemutatott tények és következtetések alapján az olvasó véleményt alkothat róla.

A Stieg Larsson titkos iratai dokumentumregény. Izgalmas történetként írtam le, de célja az igazság bemutatása. Nagyjából 30 oldal Stieg saját szövegeit – leveleit és feljegyzéseit – tartalmazza. A párbeszédek közül sokat szó szerint jegyeztem le, míg másokat a Stieg irataiban talált dokumentumok és több mint száz interjú alapján dramatizáltam. Az utószóban részletesebben szólok a háttéranyagról és feldolgozásának módjáról.

Ha jobban el szeretne mélyülni a Palme-gyilkossággal kapcsolatos részletekben, a Vizsgálóbizottság 1000 oldalas jelentését és Gunnar Wall vagy Lars Borgnäs – a Palme-gyilkosság két kiemelkedő svéd szakértője – valamelyik könyvét ajánlom, de kimeríthetetlen mennyiségű anyagot lehet találni a témáról. Ha tovább akar kutakodni, egyvalamire érdemes figyelmeztetnem: legyen óvatos! A Palme-gyilkosság gonosz vírus, amely már sokakat megfertőzött.

Van abban némi irónia, hogy egy államférfi megoldatlan gyilkossága éppen Svédországot sújtja. Az országon, ahol mindent meg lehet mérni és mindent meg lehet magyarázni, nyílt seb tátong, amelyet szemügyre véve semmilyen igazság nem állja meg a helyét. De ez meg fog változni.

A Palme-gyilkosság meg fog oldódni. Krister Petersson, a Palme-ügyosztály új ügyésze és vizsgálatvezetője szerint Olof Palmét nem a drogfüggő Christer Pettersson lőtte le. És szerintem igaza van. Meggyőződésem, hogy Stieg Larsson kutatómunkája hozzájárul majd a megoldáshoz. Ahogy remélhetőleg ez a könyv is.

Mire ezt olvassa, az anyagot már a rendőrség rendelkezésére bocsátottam: lehetőségük volt olyan döntő bizonyítékokat szerezni, amelyek egy személy – legalább egy személy – felelősségre vonásához vezethetnek.

Remélem, egy-két év múlva az új igazság így hangzik majd: a Palme-gyilkosság megoldódott.

 

Jan Stocklassa, 2018. szeptember

 

A könyv hamarosan előrendelhető lesz az animuscentral.hu oldalon!